Cherry Wijdenbosch: GOUD is momenteel het mooiste nummer

Een van de 19 stukken op Anna vertaalt begon als een gedicht dat jaren ongebruikt in mijn tekstmap zat. De werktitel toen ik het eens gezongen had op wat Appie spontaan uit zijn snaren toverde was ‘Is dit’ .

 

Maar nu staat het lied als negende track op ons album dat 26 november 2016 in de wereld komt onder de naam Goud.

 

Hoe is dat zo gekomen? Ga mee terug in de geschiedenis ….

 

 

14 mei 2012 –twee jaar nadat we HOND publiceerden- ontvang ik een bericht van Moritz Ebinger: “Ik wil graag een gouden plaat maken met daarop verhalen door goudgravers, artsen, bankdirecteuren, smokkelaars en bijzondere muziek die speciaal voor deze plaat gemaakt wordt, uit diverse landen. Deze plaat werkt net als een echte LP, het geluid is dus te beluisteren. Maar u kunt zelf ook op de plaat komen met uw verhaal, oerschreeuw, gedicht of rocksong over goud. Wat ten slotte te horen zou zijn is een mengelmoes van geluid samengesteld door mij, de kunstenaar.

Toen ik ongeveer elf jaar oud was, vond ik tijdens het spelen een overwoekerde en verlaten goudmijn. De mijnbouwers hebben tientallen jaren geleden alles in de originele staat achtergelaten; spoorwegen, mijnschachten, ingangen, het laboratorium, maar ook kantoorgebouwen met alle correspondentie, rekeningen en loonstrookjes. Wij kinderen speelden daar en brachten de achtergelaten materialen, zoals brieven, gereedschappen, zoutzuur en plattegronden mee terug van onze strooptochten. Veel van dit materiaal is bewaard gebleven en nu in mijn bezit.

Deze persoonlijke herinnering, het ontdekken, het spelen, het kinderlijke avontuur vol naïviteit en onschuld –zonder mij bewust te zijn van de vele betekenissen waar goud voor staat – is de kiem van dit project rondom GOUD.” Moritz kondigt aan dat hij een jaar lang research gaat doen, in Zwitserland, in Birma, in Thailand, op de grens van Suriname en Brazilië.

 

16 juni 2012 stuur ik Moritz een mp3 van ons lied dat in de repetities tot nu vrij onbestemd Is dit heette en dat we in april 2012 met een voice-recorder opnamen in een huisje in Himmelum, mooi dorp in Friesland. We maken daar tussen het musiceren door autoritten met ouderwets gekwaak uit vier kelen, en lange wandelingen waarin we zwijgend bij elkaar lopen. Spreken is zilver en ons lied heeft opeens een nieuwe titel. Zimihc repeteert en vertaalt rustig verder. Moritz is druk.

2 december 2013 is er toch een reactie op onze demo: “Wow het is zo fijn, ook al zeg ik het vaker, dat jij/jullie en bijzondere geluidsbijdrage hebt gemaakt voor mijn het Gouden project. Ik vind het ook zo goed dat ik het eventuel op de Lp wil zetten. Ik heb momenteel een half uur teveel musiek maar ben midden in het werk. Behalve dat ik het persoonlijk prachtig vind, is het ook goed geschikt voor mijn website over Goud. Sommige bijdrages zouden via de website te horen zijn en sommige zet ik op de grammofoonplaat in de maak.”
Dan zal het voor het moment dus goed zijn. Goud nemen we later nog eens gearrangeerd op, en met een gelaagder slotcouplet, voor ons eigen vijfde album Anna vertaalt. Zou het echt doorgaan, Zimihc op een langspeelplaat? Een goede vraag.

21 februari 2014 is het zover: “Ik heb 2 jaar op deze thematiek gewerkt 3 continenten bezocht heel veel mensen geïnterviewd, sommige gefilmd, ik tekende, schilderde, boetseerde: soms in een goudmijn soms op het atelier. Ook werkte ik daadwerkelijk met 24- karaat goud. Sommige sculpturen/schilderijen zijn gedompeld in vloeibaar goud.

Daarbij produceerde ik een Vinyl Grammofoonplaat (sommige uitgevoerd in Goud) en een uitvoerig boek. Hierop zijn o.a. gesprekken te horen met een bankier, een goudmijn eigenaar, een kruidendoctor, een Boeddhistische monnik, een smokkelaar, en ook muzikanten die op mijn vraag Goud verwerkten in hun muziek.

(zelfs schreef ik het Bachata lied Los malditos gemelos Siameses Dominican os encuentran el amor verdadero dat door sommige van hun verwerkt werd.)

o.a. Barney de Krijger, The Suprematist Guitar Ensemble, Dick el Demasiado, Bo kisser, Zimihc, Boompje Trie, Sixton Creeps, Klaske Oenema & Harm Wierda, FLG Banda Bachata Sven en Bigeneric aka Marco Repetto (Marco was het muzikale brain achter ‘ich möchte ein EisbÄr sein im kalten Polar, van Grauzone).  “

 

4 maart 2014 is het bewijs in viervoud in huis, voor elk bandlid een. Met bij elk exemplaar een met de hand gemaakte kleurige verftekening. We danken Moritz voor de eerste Zimihc-verschijning op vinyl. Zijn plaat heet Mi fen’na Gowtu * ArtGold.nl * (#####)*Moritz Ebinger

 

(#####) staat niet zo in de titel maar de Thaise letters op de hoes heb ik niet op mijn toetsenbord.

 

4 april 2014 à   Wat Moritz maakt, is nogal ingewikkeld in letters te gieten. Wat hij er zelf over schrijft, is niet samen te vatten. Alles wat ik tot nu toe van hem ken, begint bij een van zijn handen en vervolgt grillig. Heldere kleuren, ook zwart, ook wit en toch is er niets in dat je al kent. Prettig mysterieus, ook al legt hij elke stap in de ontstaansgeschiedenis uit. Vaag omschreven? Japreciesnee, laat Moritz het Onze Vader oplezen en ook dan hoor je iets dat er nog niet eerder was. Het is geen parafrase, geen omkering, geen kopie, geen emulatie, geen pastiche; wie zich afvraagt of er na Dada en Cobra nog nieuwe stromingen in de moderne kunst waren, die verwijs ik naar de eenmansstroming Moritz Ebinger. De kortste weg naar zijn werk is www.artgold.nl

 

Dank, Moritz, voor dat kleine zetje dat ons lelijke eendje nodig had om een mooie zwaan te worden. Cherry vindt het nu het mooiste stuk van allemaal.